luni, 19 ianuarie 2009

Francezii trec criza cu alune

Şi la francezi e criză. Dacă până mai ieri, la recepţiile oamenilor de vază ai ţării se găseau pe mese renumitele şi gustoasele pateuri „foie gras”, somon marinat sau „chocolate millefeuille”, acum distinsele guri ale autorităţilor trebuie să se mulţumească cu sfrijitele alune americane. Adam Sage de la Times a fost la Paris şi descrie într-un articol amplu cum suportă francezii criza. Se pare că foarte greu. Şampania fină de firmă a fost înlocuită cu vinul ieftin sau cu suc de fructe. Stridiile sunt acum o raritate. La Paris, Ministrul de Finanţe a anunţat că vor fi servite la ceremonii doar prăjiturele şi alune, astfel vor economisi 92.000 de euro. La o recepţie cu 500 de invitaţi, a lipsit cu desăvârşire alcoolul, economisindu-se 3.800 de euro. Tot aşa au fost economisiţi 38.000 de euro, renunţându-se la ceremoniile pompoase. Dacă acum doi ani, Nicolas Sarkozy a oferit la o recepţie mese încărcate cu stridii şi i-a trimis acasă pe invitaţi cu DVD playere şi şaluri Hermes, săptămâna aceasta, la o întâlnire la nivel înalt, n-au existat stridii pe masă, iar invitaţii s-au ales doar cu CD-uri cu Pavarotti şi cu istoria lui Napoleon. N-ar fi frumos ca şi aleşii noştri să urmeze exemplul de austeritate al francezilor şi să pape pe la recepţii covrigei săraţi şi să bea suc de portocale? Sau să plece acasă cu un CD cu „Pavarotti din Carpaţi” şi cu istoria lui Decebal?

Un comentariu:

Alexandru Zaharia spunea...

daca francezii trec criza cu alune, romanii cred ca o vor trece cu coliva...