duminică, 22 februarie 2009

A naibii tanti Elvira!


(c) fotografie de Petisa

„La noi la Brăila / La tanti Elvira / Uşor se câştigă lira / Femeia iubeşte (sau munceşte, depinde de versiune) / Bărbatul plăteşte”.

Molipsită de Cezar, care a scris pe blogul lui despre bordelul Casa de Piatră, am zis să caut rămăşiţele unui alt bordel celebru, a lu` tanti Elvira din Brăila, unde am fost în acest sfârşit de săptămână. (nu la bordel, căci el nu mai există, ci la socrii mei de la Dunăre :)).

Pe un crivăţ care îmi tăia faţa şi mâinile (însoţită de Z., care e de prin partea locului), am pornit, la pas, să găsesc acel loc unde şi-au pierdut minţile şi banii puştanii de 14-15 ani care îşi cheltuiau toată alocaţia la curve, bărbaţii însuraţi care voiau „plăceri nebănuite” (cred că mai luau şi vreo frumuseţe de sifilis ca să se sature de aventură), dar şi bărbaţii singuri, care se cufundau între sânii dolofanelor dudui care câştigau uşor - zic eu - bani buni. Am citit că, pe-o noapte, prostituatele cereau între 50 şi 100 lei, plus masa de seară. O „întâlnire scurtă” în Grădina Mare, în boscheţi, îl costa pe client între 10 şi 50 de lei. Vorbesc despre perioada cuprinsă între anii 1922-1944, cel târziu 1948, când portul Brăilei era plin de bordeluri. Casă lângă casă.

Am căutat, e drept cam fuşerit, pe internet să văd unde a trăit tanti asta Elvira. Pe un blog, la comentarii, cineva a scris că ar fi fost undeva pe strada Caragiale. Înainte de a ieşi în stradă, i-am întrebat pe socrii mei dacă au auzit ceva despre acest loc. Vag şi-au adus aminte că există o melodie: „La noi, la Brăila, la tanti Elvira....”, mi-a fredonat soacră-mea, dar mai mult nu ştia. Pe socru-meu, l-am aţâţat. Nu ştia de acest bordel şi m-a tot întrebat cine a fost tanti Elvira, când a existat ea. „Lasă-l mamă că n-a fost pe acolo că nici nu era născut în perioada aceea”, intervenea soacră-mea râzând. „Bun, dar am auzit că ar fi fost pe strada Caragiale...”, am zis eu. Socru-meu şi-a scos din sertar hărţile vechi şi a căutat străzi cu denumiri vechi. A venit într-o vizită neanunţată şi fratele lui socru-meu, care are 74 de ani. „Stai că am noroc”, am chicotit eu. De unde! Săracu’ om s-a uitat lung la mine şi m-a întrebat. „Da’ ce înseamnă matroană?” E clar că nu ştia despre ce vorbesc eu. Că tanti Elvira a fost aşa şi pe dincolo, că avea bordel...


(c) fotografie de Petisa - Moş Vasile, căutând străzi vechi din Brăila interbelică

Am ieşit în stradă. M-am dus pe Caragiale. Am ochit un domn amabil, până în 60 de ani. L-am abordat direct. I-am zis de bordel, de tanti Elvira, de curve. Nu ştia nimic de aşa ceva. Îşi aducea aminte tot de melodie. De primele versuri şi atât. L-am pus pe gânduri şi bietul om a început să întrebe în stânga şi în dreapta oameni care trăiau de-o viaţă pe Caragiale şi nimic. Uitându-se lung la toate clădirile de pe Caragiale, omu’ meu, cu căciulă neagră trasă pe urechi, mi-a zis aşa: „Vă rog frumos, dacă găsiţi bordelu’ ăla, veniţi să îmi spuneţi şi mie că tare m-aţi făcut curios....” „Cum se face că sunteţi din Brăila şi nu ştiţi de tanti Elvira?”, l-am chestionat eu. „Poate din vina comuniştilor, care au vrut să şteargă de pe faţa pământului orice urmă de desfrâu”. Şi şters a rămas că mulţi brăileni habar n-au de această tanti Elvira.


(c) fotografie de Petisa - strada Neagră din Brăila

După mai multe încercări, am ajuns şi la teatrul „Maria Filotti”. Aici, am dat de o doamnă cu părul aproape alb, care a zâmbit când ne-a auzit ce căutăm. „Ăştia sunt nebuni”, o fi gândit ea. Doamna ştia ceva-ceva. „În perioada interbelică au existat foarte multe bordeluri în Brăila. Pe strada Roşie, pe strada Neagră... Pe toate străzile din apropierea portului. Toate aveau un felinar în faţă. Când era stins, însemna că fetele erau ocupate. Când felinarul era roşu, fata era liberă. Uitaţi-vă după casele cu felinar că acelea au fost cândva bordeluri”. „Dar de doamna.... tanti... Elvira, ce ştiţi?”, m-am bâlbâit eu. „Ei... Nu era o doamnă... (a zâmbit). Cred că tanti Elvira asta avea mai multe bordeluri, nu unul. Şi mai cred că tanti Elvira n-a existat în persoană, ci ar fi fost denumirea generică a matroanelor”. Când am dat să plecăm, doamna ne-a îmbiat candidă: „Nu veniţi diseară la teatru? Avem o piesă foarte bună”.

Eu trebuia să găsesc bordelul lu’ tanti Elvira. M-am dus pe strada Neagră, cu Z. şi cu un prieten. Şi am tot căutat case cu felinar. Am găsit una singură cu felinar. Nu ştiu dacă a fost bordel la origini, dar m-am bucurat că avea felinar. I-am făcut o poză. Era pustiu pe strada Neagră din Brăila, despre care se spune că era raiul prostituatelor între 1922-1944, când stăteau pâlcuri-pâlcuri la colţ de stradă. Astăzi, multe case sunt dărăpănate, cu geamuri sparte şi cu lacăte la porţi.


(c) fotografie de Petisa - casă din Brăila cu felinar, de pe strada Neagră

Naşa soţului meu mi-a povestit cum bărbaţi pe care îi cunoştea ea de la ţară au frecventat astfel de bordeluri. După ce terminau cu munca la câmp, dădeau fuga la amor. Aşteptau să fie chemaţi de matroană. Aveau bon de ordine. Am râs teribil când mi-a spus naşa că un bărbat a fost tras de mânecă de patroană şi muştruluit: „Un' te duci, mă, cu izmenele pe tine la femeia aia? Lasă-le aici”. Unii spun cum îi învăţa matroana să se poarte cu prostituatele. Alţii ieşeau ruşinaţi de la femei că nu fuseseră în stare de nimic când ajungeau în faţa lor.

Impresia mea e că brăilenii şi-au şters din memorie desfrâul interbelic şi chiar am sentimentul că nici nu le pasă de acest moment „ruşinos” din istoria oraşului lor. Dacă mie mi se pare exotic şi amuzant, lor li se pare un subiect îngropat. Nici măcar de povestit la un pahar de spriţ.

Bonus
„Statură mijlocie, păr castaniu, ochi căprui, semne particulare – nas mare, naţionalitate română, necăsătorită, nu ştie carte, stare sanitară – sănătoasă” – se descria Ana, zisă şi Aurica, de 18 ani.

„Părul castaniu, ondulat sub formă de sărmăluţe, cu ochii albaştri” – Lenuţa, divorţată, 30 de ani.

„Brunetă cu ochii verzi şi cu alunică deasupra nasului, în partea dreaptă” – Rudula, iar Angela avea „alunică păroasă de pe dosul mânei drepte”. (informaţii găsite în Jurnalul naţional)

17 comentarii:

Anonim spunea...

io, vasile
Aştept drepturi de autor şi să nu spui că făceam parte din decor.

Ceea ce cred că ignori tu este faptul că brăila a pierdut TOT, nu numai gustul de curve sau de amintire despre ele. Pentru mine oraşul ăsta e cel mai bun exemplu de loc distrus iremediabil de comunişti pe fondul nepăsării localnicilor şi a lipsei lor de reacţie.
Cunoşti locurile comune ale urbei: ăl mai mare port cerealier din partea asta de lume; mai mult, era o bursă a cerealelor care făcea preţul pentru toată Europa; un alt loc comun e vorba cu orbu care a nimerit brăila, vorbă profundă explicată neaoş prin structura de evantai a străzilor, motiv pentru care nu te poţi rătăci prin zonă, toate drumurile ducând inevitabil spre acelaşi punct, Dunărea (desigur, explicaţia e falsă, vorba e prea cultă şi bate în braille nimerite de orbii cu preocupări lecturale); mai ştii probabil măcar din reacţiile noastre, că nu suntem moldoveni, şi măcar tu ai cultură istorică să ştii de ce; ţi-am spus că trebuia să faci o poză în holul liceului Bălcescu, liceul de băieţi de pe vremi, pentru a vedea numele recunoscute de mulţi prin sfera culturală, dar localizate de puţini în Brăila - deci oamenii citea beei, deci nu ierea proşti, şi mai şi scria - (aici merită o paranteză, dacă te uiţi la numele lor sau la istoria genealogică, vezi că mulţi au sânge altu decât român autentic.
Şi aici spun: Brăila autentică nu a fost românească. O fi fost Terente rege de baltă, dar pentru fiecare leş lăsat de el prin stuf, găseşti ceva mai mulţi străini cu o viaţă ceva mai decentă. Terente ăsta cică se numea Vasili şi era lipovean din Tulcea. No matter, Brăila interbelică, asemeni Brăilavei sau Ibrailului medievale, adăpostea toate neamurile zonale posibile, între care grecii, turcii, lipovenii şi evreii sunt printre cei mai numeroşi. La un moment dat zic cărturarii că erau şi italieni. Aici e o poveste faină: cică piatra cubică de o calcă ţugurlanu azi prin urbe e lestul vaselor italiene care încărcau această piatră pentru echilibrarea vaselor mai mult sau mai puţin goale şi o lăsau în port la brăilava ca să încarce cereale. Avem drumuri de origine nobilă, da?!
Eh, peste toate aceste locuri comune, vine molima roşie şi aduce un val de ţărani din satele din jurul oraşului, industrializează cît poate (fabrica aia de excavatoare de care probabil ştii, era şi ea unică în estul Europei), distruge TOT ce apucă în materie de oameni, conservă cîteva clădiri, dar omoară spiritul profund balcanic, ăla care e atît de mişto prin turcia şi grecia, şi îl înlocuiesc cu incultura grosolană şi analfabetă a muncitorul cu frunte îngustă DAR român sadea. Eu sunt convins că brăileanul interbelic nu vorbea cu acest iz de grai moldo. Astăzi, o ureche atentă ar putea distinge între "brăileană" şi moldovenească. Brăila are azi un accent provenit din incultură, analfabetism şi toate sechelele culturale pe care le poate aduce o decizie nefericită şi o lipsă de reacţie în faţa unui potop. Mergi în Galaţi şi o să vezi moldovenească. Asta o spun de multă vreme şi mie mi se pare o chestie esenţială.
Revenind la amintiri. Nu mai sunt prea mulţi cei care le-ar putea avea. Aceste amintiri pot aparţine brăilenilor autentici, printre care nici eu, nici Z nu ne numărăm. Ai noştri sunt prea "tineri" şi vin de aiurea. Familia lu socru meu este în schimb autentică, probabil cunoşti nişte poze vechi de la C. cu peisaje şi personaje interbelice (dacă nu, să îi spui să ţi le arate). Era dracu o altă ţară, iar istoric vorbind lucru ăsta era valabil şi la propriu, "controlaţi" fiind cei de pe vremuri mai mult de turci şi greci decît de liderii moldovani sau regăţeni. Acum poţi vedea ce poate face românul dacă îşi pune mintea.
Mai mult, după revoluţie, lucrurile şi aşa distruse s-au mai denaturat un pic, majoritatea ravagiilor la nivelul clădirilor apărînd în această perioadă de fapt mai mult decît în vechiul regim. Abia de curînd (chiar dacă acest curînd înseamnă vreo 10 ani, e puţin) au fost renovate cîteva (muzeul, teatrul şi încă nişte case vechi prin centru.
Şi ţin minte că străzile alea pe care v-am dus arătau mai decent chiar şi cînd eram în liceu...
Altceva: sunt lucruri pe care la un moment dat le-au recuperat comuniştii. Eu ţin minte cînd eram copil că grădina noastră mare mai adăpostea încă concerte ale fanfarei militare în chioşc. Din păcate acest gest e nesemnificativ faţă de demolările generale şi schimbarea consistenţei sîngelui local.
Deci tanti Elvira. Rimează cu "lira", probabil atît. Terente, un lipovean pus pe fapte mari şi lungi (vezi poveste cu penisul tatuat) şi un orb cărturar. Dintre toate astea numai orbul e prezent şi ăla între timp nu mai tre să nimerească (I)Brailla(e)(va) pentru că s-au inventat chestii mai deştepte şi simple decît scrisul în relief.
PS: ar fi frumos ca felinaru ăla să fie acolo pus în mod ironic asumat, dar mă îndoi. Iar despre fetiţele contemporane nouă... multe localnice sunt la produs prin occidentul esenţial, traficate de băieţi cu grai greu "moldo". Iar brăilenii autentici?! Au fost ş-or fi cît de curînd o poveste fredonată scurt despre şi uitată despre... ăăăă, ce spuneam?!

PETISA spunea...

1. Draga "io, vasile", ce sa iti fac eu daca te-ai bagat in fatza aparatului meu foto? :)

2. Braila are o istorie, pacat ca n-a mai ramas aproape nimic din ea. Oricum, o sa incerc sa mai dezgrop niste morti...

Anonim spunea...

tot "io, vasile"
da, are o istorie şi ironia face ca vorba aia cu "cine nu ştie istoria riscă să o repete" nu e valabilă şi aici, pentru că nici măcar accidental nu mai e posibilă o revenire sau recuperare.
Mai e şi partea cu galonarea trecutului, aruncarea unei pături groase de lirism peste nişte oameni şi poveşti poate mizere de fapt, dar care sună bine numai pentru că vin din altă lume.
Spor la săpături.

Anonim spunea...

fata draga,am mare nevoie de ajutorul tau, sau al soacrei tale, sau...am nevoie de ajutorul persoanei care stie versurile de la "la noi la Braila, la tanti Elvira" pentru ca o am de comentat un fel de studiu de caz pentru licentza si ...nu o gasesc nicaieri sa ii scriu versurile, si singura filmare unde canta un nene...nu e foarte clara....asa ca...."fie-va mila" nicoleta turc0aica@yahoo.com

Anonim spunea...

fata draga,am mare nevoie de ajutorul tau, sau al soacrei tale, sau...am nevoie de ajutorul persoanei care stie versurile de la "la noi la Braila, la tanti Elvira" pentru ca o am de comentat un fel de studiu de caz pentru licentza si ...nu o gasesc nicaieri sa ii scriu versurile, si singura filmare unde canta un nene...nu e foarte clara....asa ca...."fie-va mila" nicoleta turc0aica@yahoo.com

PETISA spunea...

am cautat si eu versurile pe internet. am intrebat foarta multe lume cu parul alb si niciun rezultat. incearca la Arhivele Nationale, poate gasesti ceva. bafta.

Anonim spunea...

POVESTI...POVESTI...DAR ADEVARATE...SI PE MINE M0A PASIONAT CHESTIA ATA CU TANTI ELVIRA SI CHIAR DACA SUNT BRAILEANCA CREDE-MA CA MULTI BATRANI NU CA NU STIU CE SA SPUNA..NU VOR SA SPUNA!!!SUNT MARCATI DE COMUNISM ASTA E PROBLEMA SI NU DEZVALUIE NICI UN FEL DE DETALII.TOATE BORDELURILE(STIU DE UN BATRAN)AVEAU POZE ALE FETELOR CARE ISI PRACTICAU MESERIA.BARBATUL SE DUCEA SI ALEGEA FATA DIN POZA CARE II PLACEA LUI.INTELEGI?DE ASEMENI INTR-ADEVAR TANTI ELVIRA CHIAR A EXISTAT.SE SPUNE CA EA A FOST LA INCEPUT PROSTITUATA DUPA CARE A DEVENIT MATROANA.SE ZICE CA A FOST O FEMEIE FOARTE FRUMOASA CARE INNEBUNEA TOTI MARINARII SI PETRECARETII...DACA AFLU MAI MULTE REFERITOR LA ACEST SUBIECT O SA ITI MAI DAU DETALII.

Anonim spunea...

http://www.cancan.ro/2007-08-29/Arhivele-Nationale-Braila-pline-de-prostituate.html aici poti vedea poze ale fetelor ce erau odata cele mai cautate prostituate

Anonim spunea...

tot eu braileanca -http://www.cancan.ro/2007-08-29/Arhivele-Nationale-Braila-pline-de-prostituate.html aici poti vedea 2 fete care erau odata cele mai ravnite prostituate ale bordelurilor

PETISA spunea...

multumesc frumos pentru povesti.

Nina spunea...

Buna...ma bucur sa aud ca se vorbeste despre aceasta poveste..ma rog..nu poveste ,e chiar adevarat.Eu locuiesc chiar pe strada Neagra...si tanti Elvira a existat in persoana si a locuit aici.Cand eram mica am fost total fascinata cand am auzit ca pe strada unde locuiesc eu au fost candva cele mai ravnite bordeluri si atunci cand toate prostituatele erau ocupate felinarele erau stinse si era aproape bezna si ca din aceasta cauza a fost numita strada "Neagra" :D.Aaaa...by the way...casa pe care ati fotografiat-o este al unui bun prieten din copilarie dar acela nu e un felinar traditional de bordel :D...O sa caut pe la biblioteca judeteana,poate gasesc ceva fotografii din acea vreme (asta cand ajung acasa si bineinteles daca va mai intereseaza )

PETISA spunea...

Draga Nina, multumesc pentru comentariu si te astept cu fotografii. O după-amiază am căutat o casă cu felinar şi n-am găsit. În cele din urmă, m-am mulţumit cu locuinţa despre care spui că este a unui prieten bun din copilărie şi atât de fericită am fost că am văzut un felinar în faţă, încât am abandonat căutările. Mai ales că se întâmpla într-o lună de iarnă şi era un ger cumplit.

Daniela SV spunea...

La noi la Braila, la tanti Elvira
Usor se castiga lira,
Barbatu’ saracu munceste cat patru
Femeia se plimba cu altu.
La noi la Braila, la tanti Elvira
Usor se castiga lira,
Barbatu’ saracu. munceste cat patru
Femeia se plimba cu bacu’
aaaa iaaa ia iaaa
la noi la Braila (cielito lindo)
La noi la Braila la tanti Elvira
Usor se castiga lira
(bis)
(solo meserias de acordeon)
La noi la Braila, la tanti Elvira
Usor se castiga lira,
Femeia munceste, barbatu’ plateste
Ce bine-i la noi la Braila.
La noi la Braila, la geam la Elvira
Usor se castiga lira,
Femeia iubeste, barbatu’ plateste
Ce bine-i la noi la Braila.
aaaa iaaa ia iaaa
la noi la Braila (cielito lindo)
La noi la Braila la tanti Elvira
Usor se castiga lira

Anonim spunea...

Mda...
Aceeasi varianta modificata de lautarii analfabeti.

Anonim spunea...

haha casa aia cu verde e a mea...acolo stau eu:|/:).

Anonim spunea...

http://www.peteava.ro/id-112863-la-noi-la-braila-la-tanti-elvira -> despre elvira

Anonim spunea...

Cautand documentarii despre strada unde locuiesc in BRAILA(Neagra),am dat despre acest articol vechi. Tanti ELVIRA a locuit pe aceasta strada,am cunoscut-o cand era destul de batrana,aproape oarba si ca o doamna foarte chocheta,asta datorita faptului ca dupa spusele vecinilor a fost o croitoreasa de lux.DUMNEZeu sa o odihneasca,tind sa cred ca nu era ea acea persoana mitica. NIMENI nu stie nimic dat toti vorbesc sau vorba socrului meu:daca nu stiti nimic mai bine taceti:Oare el stia ceva??????????