duminică, 7 decembrie 2008

Bravo, domnule Baniciu!



Sala Palatului a fost plină ochi la concertul lui Mircea Baniciu, de pe 3 decembrie. Nu mi-a surâs de la început ideea de a-l asculta pe moş Baniciu, însă nu regret nicio clipă că m-am aflat printre cei 4.ooo de oameni, care au cântat cot la cot cu Mircea Baniciu, Josef Kapl, Leo Iorga, Mircea Vintilă, Ioan Gyuri Pascu, piesele formaţiilor Pasărea Colibri sau Phoenix. Mi-a plăcut mult concertul, iar Mircea Baniciu a fost cel mai bun dintre toţi. Chiar dacă nu mai e un tinerel, vocea nu-i tremură deloc şi a ştiut să-şi distreze publicul cu glume şi poveşti.



Mircea Vintilă, cu vocea obosită, nu mai ţine pasul şi de-abia s-a mişcat din culise până pe scenă. Omul părea cam fără vlagă. Noroc cu Leo Iorga că a stat în spatele lui şi l-a mai ajutat un pic să iasă din încurcătură. Oricum, asta n-a stricat deloc spectacolul lui Mircea Baniciu & Friends & Ana (fiica lui Baniciu). Josef Kapl şi Baniciu, care au rămas prieteni după neînţelegerile din Phoenix, cauzate din câte am auzit de Nicu Covaci, pregătesc un album împreună. La concert, ni s-a dat un CD cu un single de pe acest album, "Pe Argeş în jos", baladă populară transpusă pe muzică rock. Nu sună deloc rău.



Poveste spusă de Mircea Baniciu la concert: "Deseori, oamenii îl opresc pe Mircea Vintilă pe stradă şi îl întreabă: Ce mai faceţi, domnule Baniciu? Iar pe mine mă întreabă, în ultima vreme, - Ce mai faceţi, domnule Alifantis?" În acel moment de aplauze şi râsete, s-a auzit din culise o voce care îl imita pe Nicu Alifantis. Era Gyuri Pascu, omuleţul cu o chitară spânzurată de gât, care nu cântă el cine ştie ce, dar face show. Ţopăie, îşi flutură mâinile şi spune glume. Totuşi, n-am înţeles de ce nu a urcat pe scenă însuşi Nicu Alifantis.



La finalul concertului, am mai avut parte de o surpriză. Mircea Baniciu şi prietenii săi au cântat un colind alături de corul Allegretto. Foarte frumos momentul. Cât despre duetul Mircea Baniciu - Ana Baniciu, fiica artistului, nu pot să spun că sunt foarte încântată. Fata are voce, însă nu prea ştie să o folosească. Entuziasmată şi emoţionată, Ana mai mult a ţipat decât a cântat, mai mult s-a bâţâit decât a dansat. Oricum, taică-su a declarat că e foarte mândru de odrasla lui, aşa că vom mai auzi de ea. Asta a fost tot. Un concert reuşit şi jos pălăria pentru moş Baniciu.

Niciun comentariu: